Fotballsko er ikke lenger bare fotballsko. Fotballskomarkedet har blitt enormt og det finnes nå utallige modeller med ulike egenskaper. Fotballsko har i utgangspunktet en enkel konstruksjon, men det er ikke dermed sagt at det er lett å finne de fotballskoene som passer best for deg og ditt behov. Under finner du våre anbefalinger og ting man bør tenke gjennom neste gang du skal kjøpe fotballsko.
Det viktigste er at skoene du kjøper er tilpasset og passer for det underlaget det skal spilles på. Det er først og fremst sålene man skal tenke på, da det er disse som er tilpasset ulike typer underlag. Her har de aller fleste produsentene av fotballsko flere knottetyper som er utviklet for nettopp dette. Det skilles i hovedsak mellom tre typer:
- Gress
- Kunstgress
- Innendør
Det er utviklet et kodesystem innenfor de ulike underlagene, som er det man skal se etter. Under er det en kort forklaring og anbefaling.
Vår generelle anbefaling er:
Grane har litt ulike anbefalinger til spillerne i Barnefotballen
- For de aller minste og opp til 11-12 årsalderen anbefaler vi sko med TF-såle
- For de som er i 11-12 årsalderen anbefaler vi å se på anbefalingen i Ungdomsfotballen
Grane anbefaler at spillerne i Ungdomsfotballen har to/tre typer fotballsko til bruk i trenings- og kamphverdagen.
- Ett par med TF sko til bruk på hardt underlag, lange dager på banen og som mengdetreningsko.
- Ett par med AG (eventuelt FG/AG) til trening og kamp for bruk på nyere kunstgress og gress
- Ett par med innendørs fotballsko eller gymsko til bruk innendørs
AG (Artificial Ground)
AG-knotter er en knottetype som er blitt veldig vanlig å bruke i Norge. Flere og flere lag spiller i dag på kunstgress, spesielt i amatør- og barnefotballen, men også i de øvre divisjonene. Sammenlignet med de klassiske FG-knottene, som skal brukes på naturgress, er AG-knottene litt mindre og mykere. I tillegg har AG-sålen flere knotter som er plassert slik at man skal unngå å henge igjen i underlaget når man spiller. Dette forebygger skader i tillegg til at antallet AG-knotter fordeler belastningen godt utover fotsålen.
AG-sko er som regel også forsterket i tuppen slik at skoene skal tåle slitasjen fra spill på kunstgress bedre. Noen sko har en såle merket med FG/AG. Dette betyr at knottene passer til bruk både på naturgress (FG), men også på nyere, myke kunstgressbaner (AG).
TF (Turf)
Dette er betegnelsen for knotter til spill på harde underlag som grus og kunstgress, og kjennetegnes av flat yttersåle med mange små knotter eller et mønster som i bildekk.
TF-sko har generelt god demping og fungerer derfor godt som en mengdetrening-/ avlastningssko for å avlaste føttene og kroppen. Spesielt på vinterstid er det viktig å bruke TF-sko. De gir bedre feste på hardt og glatt underlag og forebygger belastningsskader.
TF-knotter er små og myke – og antall knotter på sålen er vesentlig høyere på TF-sko enn på andre såletyper. Dette gir god friksjon mot harde underlag, og fordeler samtidig belastningen utover hele fotsålen. TF-knotter reduserer derfor sjansen for akutte skader og slitasjeskader, samtidig som TF-sålene ofte har bedre demping enn andre såletyper.
Det kan være lurt å ha et par fotballsko med TF-knotter tilgjengelige, spesielt vinterstid. Harde, frosne kunstgressbaner blir fort glatte, og selv med AG-knotter vil man ikke oppnå optimalt grep. TF-knotter er da et kjempegodt alternativ. Bruk også TF-knotter på grusbaner, gammelt kunstgress og i ballbinger.
TIPS! På iskalde vinterdager kan det være vanskelig å bli varm på føttene, spesielt når man bruker syntetiske fotballsko med en såle av hard plast (AG/FG). En TF-sko med overdel i mykt skinn gjør så du kan bevege tærne lettere, samtidig som TF-sålen er mye tykkere og mykere enn de fleste AG/FG sålene. Dette gir ekstra god isolasjon mot kalde underlag, og du holder deg lettere varm på føttene.
IN/IC (Indoor)
Disse fotballskoene kjennetegnes ved at de ikke har knotter i det hele tatt, og IN-såler egner seg både til vanlig innendørs fotball, futsal og freestyle-finter og vendinger i hallen. Materialet i sålen vil ikke sette merker på underlaget i hallene.
TIPS! Innefotballsko passer også fint som gymsko til skolebruk eller til andre hallidretter.
SG (Soft Ground)
Fotballsko med disse knottene er kun beregnet for våte og bløte gressbaner og brukes i hovedsak av spillere i voksenfotballen. De har knotter som trenger enda lenger ned i underlaget og sikrer et godt grep. SG-knotter er det du forbinder med klassiske skruknotter eller varianter av FG-knotter som er forlenget med metalltupper ytterst.
I barnefotballen er det ikke alltid tillatt med SG-knotter, så her må du undersøke med idrettslaget/kretsen før disse benyttes i organisert sammenheng. Dette gjelder også på seniornivå enkelte steder da noen typer kunstgress kan ta skade av metallknottene.
FG (Firm Ground/HG (Hard Ground)
FG-knotter er ment for spill på mykt naturgress. Det er som regel denne knottetypen som blir brukt i de store fotballigaene i Europa, hvor det hovedsakelig trenes og spilles på naturgress. En FG-såle består av relativt få runde eller avlange knotter, eller en kombinasjon av begge deler. FG-knotter er forholdsvis lange og harde. Det gjør at de trenger godt ned i bakken når du spiller på naturgress, som igjen gir deg godt grep for økt fart og kontroll. Bruker du FG-knotter på kunstgress er derimot risikoen for skader større, da knottene kan henge igjen i underlaget ved brå retningsforandringer. I og med at det er færre knotter på sålen, vil spill med FG-knotter på harde overflater også øke belastningen på enkeltpunkter under foten – som igjen kan føre til belastningsskader.
Sko med FG-knotter er normalt ikke like robust i materialet – verken sålen, knottene eller overlaget – og slites derfor raskere på kunstgress enn ved spill på natrugress. Du kan risikere å miste reklamasjonsretten dersom du benytter rene FG-sko på kunstgress.