Råd til foreldre i ungdomsfotballen

Noen opplever overgangen fra barnefotballen til ungdomsfotballen som tøff, selv om man prøver å forberede dem så godt som mulig gjennom barnefotballen. Mer trening, mer spissing, tøffere konkurranse og eksterne trenere er i hovedsak det som skiller ungdomsfotballen fra barnefotballen.

Motgang som læring

Hvis din sønn eller datter opplever motgang i form av mindre spilletid, ikke få spilt i favorittposisjonen sin, må spille på andrelag eller lignende, så husk at dette faktisk vil skje de fleste på et eller annet tidspunkt. De færreste kommer på A-laget og de som kommer gjennom det nåløyet vil også kjenne på slike utfordringer, i en eller annen form. Men dette er også en del av læringen. En læring som er verdifull langt utover fotballen, men selvfølgelig vond der og da. Vi vet at dere bare vil det beste for deres sønn eller datter. I slike tilfeller er det imidlertid bedre å hjelpe de med å takle dette selv enn å forsøke å løse det gjennom e-post eller telefon til klubbens ansatte eller trenere.

Spiller og personutvikling

Vi vil at spillere først skal reflektere over egen innsats og prestasjon, forstå at det er mange om beinet, at treneren må foreta noen valg. Selv om noe av og til kan føles urettferdig så er faktisk det eneste man kan gjøre å akseptere situasjonen for så gjøre det beste ut av det.

I noen tilfeller er man usikker på hva man kan ta tak i, da er det viktig å ta en prat med treneren sin så man kan få noen kyndige råd. Men la spilleren gjøre dette selv. For en del av utviklingen handler nettopp om å takle konkurransen, utvikle evnen til å ta tilbakemeldinger på feltet, komme ut av komfortsonen å ta utfordringen. Til syvende og sist er det disse ferdighetene som skiller det ene talentet fra det andre.

Trangt nåløye

Sannsynligheten for at akkurat din sønn eller datter blir fotballstjerne er statistisk sett minimal. Selv sjansen for å nå vårt A-lag er små. Men veien til det målet er likevel meningsfull for de fleste. Med felleskap, læring, medgang og motgang. Så skal vi forsøke å gjøre læringsarenaen så morsom, trygg og forutsigbar som mulig.

Selvstendighet

La ungdommen møte utfordringene som måtte komme selv. Trøst, veiled, oppmuntre og hjelp de til å møte utfordringene der og da. Minn de på at det viktigste er at fotball er morsomt og at ting forandrer seg fort. Så skal de fortsatt få lov til å drømme seg bort. De forstår tidsnok at Premier League nok blir i vanskeligste laget. Men på veien har de hatt det gøy og nå sitter de på verdifull erfaring som de får brukt for på andre arenaer gjennom livet. Det er tross alt det viktigste. Tar en eller to fra generasjonen steget opp til A-laget i tillegg har vi vært med på noe stort. Alle sammen.